Vegán sajtszósz

Tegye fel a kezét az, aki már kimondta azt a mondatot, hogy „örömmel lennék én vegán, de túlságosan szeretem a sajtot”.... És tegye fel az a kezét, aki ismer olyat, aki már hallott ilyet vagy hasonlót mástól.

Tegye fel a kezét az, aki már kimondta azt a mondatot, hogy „örömmel lennék én vegán, de túlságosan szeretem a sajtot”…. És tegye fel az a kezét, aki ismer olyat, aki már hallott ilyet vagy hasonlót mástól.

Egy vagy két kezed van felemelve? Nekem mindkettő, de most inkább az egyik kedvenc „nemissajtszósz” receptünk leírására használom inkább őket.

Nagyon sokáig keresgéltem, próbálgattam a különböző vegán sajt recepteket, azonban nálunk nagyon fontos szempont volt az, hogy ne tartalmazzon se magvakat, sem pedig élesztőt. Tudjuk, hogy manapság mindkettő egészséges élelmiszernek van kiplakátolva, azonban mi ezzel nem értünk egyet, ennek van tudományos magyarázata is, de most fókuszáljunk a receptre. A miértekről lehetséges, hogy majd egy másik bejegyzésben ejtünk szót, de kezdésnek csak annyit, hogy a magvakat – a 9 napos tisztító kúra után – egyáltalán nem tolerálja a bőröm, és a bennük található masszív zsírmennyiségre sincs szükségünk. A sörélesztő pedig annak ellenére, hogy a vegánok legegészségesebbnek hitt találmánya…a benne található hozzáadott B-vitaminok forrása ismeretlen, például egyes cégek szintetikus vitaminokat használnak, míg mások azt állítják, hogy „természetes eredetű” B-vitaminokat. Sajnos azonban a „természetes” szónak valljuk be nincs túl világos jelentése manapság. De 100 szónak is egy a vége, nem tesz jót a szervezetünknek, érdemes ezt is elhagyni, ahogyan az alkoholt, a természetes, mesterséges aromákat, a citromsavat, az aszpartámot, az egyéb mesterséges édesítőket, a nátrium-glutamátot (MSG), a formaldehidet és a tartósítószereket.

Sajnos a legtöbb vegán sajtrecept tartalmazza a fenti összetevőket, azonban ezek nélkül nyilván nem tudunk teljes mértékben sajt-ízt varázsolni, de a lenti recept garantáltal isteni lesz tésztával, brokkolival vagy sültburgonyával is.

Hozzávalók

1 csésze burgonya meghámozva és felkockázva 

½ csésze sárgarépa apróra vágva

2 evőkanál olívaolaj

¼ csésze víz

1 ½ teáskanál citromlé

¼ tk fokhagyma por

¼ teáskanál hagymapor

½ teáskanál tengeri só

¼ tk paprika

2 tk dijoni mustár

½ teáskanál tamari

Csempészhetünk bele egy kis kurkumát is

Tegyük a burgonya- és sárgarépadarabokat egy fazék vízbe. Forraljuk fel és pároljuk 20-25 percig, amíg megpuhulnak és villával könnyen átszúrhatóak.

A zöldségeket lecsepegtetjük, és konyhai robotgépbe vagy nagy teljesítményű turmixgépbe tesszük. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és dolgozzuk össze 1-2 percig, amíg selymes nem lesz.

Öntsük a zöldségekre, és élvezzük a vegán élet csodáit!

További jó receptekért keresd meg a vegstyle.hu oldalt.