A polcokon sorakozó csábító és sóvárgást okozó élelmiszerek egyre távolabb kerülnek a természettől. Az élelmiszerboltok polcai tele vannak feldolgozott ételek, tartósítószerekkel és nehezen kimondható és megjegyezhető adalékanyagokkal. Ha pedig bevásárolni sincs kedvünk, akkor könnyen dönthetünk egy sültkrumpli és hamburger mellett, így nem csoda, hogy az elmúlt néhány évben folyamatosan nőtt az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbetegség és számos további betegségek aránya.
Annak érdekében, hogy ne ezeket a statisztikákat erősítsük, kezdjük el összehangolni az étkezéseinket a természettel, fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt! Gondoljunk csak bele, mennyi marketing pénz támogatja az egészségtelen táplálkozást, azonban például szegény brokkolinak az marketingjére ugyan ki költene? Kinek állhat érdekében, hogy a gyümölcsfogyasztást népszerűsítse? Hiszen hiába reklámozunk egy almát, nem alakul ki márkahűség és így nem növekedik a multicégek hatalmas büdzséje sem.
Íme pedig a 10 legfontosabb ok, amiért jó ötlet átalakítani szokásinkat és a napi rutinunk részévé tenni a zöldség illetve gyümölcs fogyasztást!
A zöldségek és gyümölcsök kiváló vitamin- és ásványianyag-források.
Nem találsz jobb tápanyagforrást, mint a gyümölcsök és zöldségek, amelyek tele vannak A-, C- és E-vitaminnal, valamint magnéziummal, cinkkel, foszforral és folsavval. A kálium, az egészségünk egyik legfontosabb ásványi anyaga, így együnk sok avokádót, édesburgonyát, banánt, acait, acerolát, aszalt szilvát és paradicsompürét is.
Különféle ízeket és textúrákat élvezhetünk.
A növényi alapú élelmiszerek egyedi és érdekes ízeikkel lehetővé teszik, hogy kreatívkodjunk a konyhában. Kipróbálhatunk olyan különleges ízeket, mint a medvehagyma, az olajbogyó és a paprika, vagy gombát, cukkinit és a padlizsánt. Az édes ízekhez a gyümölcsök, például az ananász, a szőlő, a mangó, a sárkánygyümölcs, a kókusz vagy a szilva kiválóak, míg a citrom, a maracuja és a grapefruit savanyúbb.
Sok-sok rost.
A legtöbb gyümölcs és zöldség sok rostot tartalmaz, amelyek feltöltik és javítják a bélrendszer egészségét. A rostban gazdag zöldségek közé tartozik az articsóka, a zöldborsó, a brokkoli és a karfiol. A magas rosttartalmú gyümölcsök közé tartozik a málna, a körte, az alma, a mangó és a sütőtök.
Alacsony kalóriatartalmúak és alacsony zsírtartalmúak.
Átlagosan a gyümölcsök és különösen a zöldségek nagyon alacsony kalória- és zsírtartalmúak, ami azt jelenti, hogy többet ehetünk, hogy jóllakottak legyünk anélkül, hogy aggódnunk kellene a plusz kalóriák vagy zsír miatt. Több mint 200 kalóriát takaríthatunk meg, ha megiszunk egy acai smoothiet az étkezések előtt. Ennek ellenére természetesen vannak kivételek , például az avokádó, az olajbogyó és a kókusz.
Véd a rák és számos betegségek ellen.
Sok zöldség és gyümölcs tartalmaz fitokemikáliákat, amelyek biológiailag aktív anyagok, amelyek segíthetnek bizonyos betegségek elleni védekezésben. Ez azt jelenti, hogy csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, a stroke, a szívbetegség, a magas vérnyomás és a rák kockázatát, ha hozzáadjuk ezeket az étrendünkhöz. Kifejezetten a keresztes virágú zöldségek, mint például a brokkoli, a káposzta és a vízitorma, összefüggésbe hozhatók a rák kockázatának csökkentésével, gyümölcsök tekintetében pedig az acai, étrend kiegészítő esetében pedig a spirulina.
A gyümölcsök és zöldségek segítenek az egészség megőrzésében.
Mivel alacsony a telített zsír-, só- és cukortartalmuk, a gyümölcsök és zöldségek egy jól kiegyensúlyozott étrend részét képezik, amelyek segíthetnek a fogyásban vagy megelőzheti a súlygyarapodásunkat. Ezenkívül segíthetnek a gyulladás csökkentésében, valamint a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében is.
Alacsony nátrium- és koleszterintartalom.
A friss gyümölcsök és zöldségek csak nyomokban tartalmaznak nátriumot. Sokan azt hiszik, hogy a zeller magas nátriumtartalommal rendelkezik, de valójában egy szár mindössze 30 mg-ot tartalmaz, ami 1 százalékkal járul hozzá az ajánlott napi értékhez. A gyümölcsökben és zöldségekben egyáltalán nem található koleszterin, ezt még egyszer olvassuk el, a gyümölcsökben és zöldségekben egyáltalán nem található koleszterin
Friss, fagyasztott, konzerv, szárított – MINDEN tápláló.
Bár lehet, hogy a friss gyümölcsöt és zöldséget részesítjük előnyben, táplálkozási szempontból azonban nincs sok különbség, ha összehasonlítjuk a fagyasztott termékekkel. Valójában a legtöbb fagyasztott terméket a betakarítást követő órákon belül feldolgozzák, így a tápérték gyorsan rögzítésre kerül.
Kényelmes, gyors és egyszerű.
Végre… Turmixok! Ha van turmixgépünk, csak gyümölcsre és vízre van szükségünk, hogy finom turmixokat készítsünk kedvenc ízeinek felhasználásával. És egy tipp – ha gyümölcsturmixot készítünk, nyugodtan dobjunk bele annyi friss spenótot, amennyit csak akarunk. A spenót addig nem kezd „spenót” ízűvé válni, amíg meg nem főzzük. Még a gyerekek sem tudják megkülönböztetni!;) Nyugodtan dúsíthatjuk, színezhetjük turmixainkat kék spirulinával (finom, édes íze van) vagy pink pitaya porral is, ettől még jobban felturbózzuk az ízeket, a hatóanyagokat és a látványt is.
A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása nagyszerű módja annak, hogy javítsuk egészségünket, és valóban élvezzük azt, amit eszünk. Bár lehet, hogy egy kis kreativitás, erőfeszítés és nyitottság kell ahhoz, hogy új dolgokat kipróbáljunk, a több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrendre váltani mindenképpen megéri! Mire költenénk szívesebben? Gyümölcsökre most vagy gyógyszerekre később?