Egy falat jutalom

Próbáljuk megtanítani a gyerekeinknek, hogy a desszert vagy a gyorsétel valójában nem jutalom, az egészséges étel viszont az. Hiszen megjutalmazzuk a szervezetünket, a szemünket és jövőnket is ezekkel.

Napok óta kavarog a fejemben ez a téma, hogy gyermekeinket és saját magunkat is mennyire sok esetben ételekkel jutalmazzuk/nyugtatjuk és ez teljesen természetes, elfogadott, a mindennapjaink része.

A jutalomként kitűzött étel pedig minden esetben az egészségtelen és hizlaló kategóriából kerül ki, kicsit nevetségesen is hangzana spenótot vagy almát kilátásba helyeznünk. Érdemes ezen elgondolkodni egy kicsit. Biztosan jól van ez így? Biztosan ebbe a sorba kell beállni? Biztosan az a jó, amit mindenki így csinál? Szerintem mindannyian tudjuk, hogy nem. A jó hír viszont az, hogy ezen tudunk változtatni, viszont ahogyan minden változást, ezt is saját magunkon kell elkezdeni.

Szerintem sokszor öntudatlanul tanítjuk a gyerekeinknek, hogy jutalom, ha gyorsételeket, cukorkát, fánkot, csokit ehetnek. Bele sem gondolunk, hiszen ezt láttuk, ez van a környezetünkben, természetes és sajnos nagyon kényelmes is. Mindemellett a gyorsételek és az édességek mindenhol ott vannak, és nem gondolom, hogy teljesen korlátozónak kell lennünk. Nem hiszem, hogy szembe kell mennünk az összes árral és megpróbálni ledönteni a teljes rendszert anyatigrisként. Azonban meg lehet találni az egyensúlyt, például egy szülinapi összejövetelen természetesen mindent lehet, otthon viszont maximálisan törekedhetünk  a lehető legegészségesebbé tenni a napi étkezéseket.

Otthon adjuk át azt, amit a gyerekek majd végső soron magukkal visznek az életbe. Itt tudjuk elkezdeni megtanítani, hogy az egészséges ételek nagyon jók számunkra, és hatalmas örömforrás lehet egy közösen kitalált és elkészített smoothie vagy gyömölcstál. Miért ne lehetne akár ez egy közös jó program?

A tudatos táplálkozáshoz szükséges felkészülnünk, így mi mindig tartunk egy kis plusz zöldséget és gyümölcsöt a mélyhűtőben, hiszen így sosem kell aggódnunk, hogy nem tudunk megfelelő ételeket az asztalra tenni. Mindemellett minden reggelt egy gyümölcs turmix-al kezdünk, hogy ez legyen az, ami elindítja a napi táplálékbevitelünket és ez is egy vidám közös rituálévá vált. Higgyétek el, hogy egy idő után a gyerekek kiválasztják és elkészítik a saját turmixukat vagy gyümölcslevüket, és örülnek a kedvenc gyümölcseiknek és zöldségeiknek. Boldogság látni ahogyan izgatottan összeállítják a saját kombinációjukat minden alkalommal. Így mi is és a gyermekeink is valódi összetevőket választhatunk. A jutalom pedig tele van jósággal.

Az ételjutalmazásnál nekem az esti nasi volt a legnehezebb, de szépen fokozatosan ezt is gyümölcsre cseréltem. Rendszeresen veszünk egy hatalmas pomelót, és ezt közösen pucoljuk és esszük meg. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem esek néha én is kísértésbe….

Fontos megmutatni és megtanítani, hogy mi a jó a testüknek, és mi okoz kárt. Azonban sokszor ezt mi sem tudjuk, így muszáj magunkon elkezdeni a változást. Nem várhatjuk el, hogy ha mi este csokit nassolunk, akkor a gyerekek a narancsot választják. 

Szerintem a legfontosabb üzenet az, hogy ami a természetből jön, az erőssé tesz minket, az az étel pedig, amely egy dobozból vagy flakonból származik, az valójában nem a legjobb számunkra. Több igazi ételt kell fogyasztanunk, ami a természetből származik, és kevesebb “adalékosat” ami a gyárakból. Felnőttként és szülőként felelősségünk, hogy jobb választási lehetőségeket kínáljunk.

Egy idő után a gyerekek annyira izgatottak lesznek, amikor azt mondjuk nekik, hogy smoothie-t vagy gyümölcslevet fogunk inni, mi pedig büszkék lehetünk arra, hogy megtanítottuk nekik, hogy a jutalomnak nem kell cukorkának lennie. Nem kell mesterséges összetevőket, vegyi anyagokat és sok finomított cukrot tartalmaznia ahhoz, hogy boldogok legyünk.

Azt is próbáljuk megtanítani a gyerekeinknek, hogy a desszert vagy a gyorsétel valójában nem jutalom, az egészséges étel viszont az. Hiszen megjutalmazzuk a szervezetünket, a szemünket és jövőnket is ezekkel. Természetesen van, hogy ez egyszerűen nem működik, és a gyorséttermi opciót választjuk, de minden egyes siker reményt kell, hogy adjon, és pozitívnak és kitartónak kell maradnunk, hogy a helyes irányba tartsunk.

Egészséges ízlelőbimbókkal születünk. Sajnos a mai étrend azonban tele van feldolgozott gyorsételekkel és döbbenetesen addiktív. Tényleg az. De ezen változtathatunk, ha megtanítjuk a gyerekeinknek a különbséget. Beszélhetünk velük, és elmagyarázhatjuk, miért akarjuk, hogy több valódi ételt és kevésbé feldolgozott dolgokat egyenek. Egyik kedvenc mondásom, hogy ne vedd meg a boltban azt, aminek az összetevőit kiejteni sem tudod.

Az egészséges táplálkozási szokások pedig otthon kezdődnek. Megtaníthatjuk gyermekeinket arra, hogy jobban és egészségesebben étkezennek, ha példát mutatunk. Vásároljunk több gyümölcsöt és zöldséget, tartsunk a mélyhűtőben is ezekből, olvassuk el a címkéket. 

Azt is gondolom, hogy mi is megérdemeljük, hogy valódi ételeket együnk. Kevesebbet a dobozból, és többet a földből