A kézzelfogható siker önbizalmat ad a folytatáshoz – a növényi alapú utazás (étrend) 5 fázisa

A napokban olvastam a Növényalapú Élet Alapítvány vezérigazgatójának Dr. Rosane Oliveira írását, amelyben öt részre tagolja az áttérés fázisait. Miközben olvastam a szakaszokat, teljes mértékben magamra ismertem és szerettem volna veletek is megosztani. Jó tudni és érezni, hogy nem vagyunk egyedül.

A napokban olvastam a Növényalapú Élet Alapítvány vezérigazgatójának Dr. Rosane Oliveira írását, amelyben öt részre tagolja az áttérés fázisait. Miközben olvastam a szakaszokat, teljes mértékben magamra ismertem és szerettem volna veletek is megosztani. Jó tudni és érezni, hogy nem vagyunk egyedül. A teljes értékű növényi alapú étrendre való átállás ritkán történik egyik napról a másikra, az átmenet is változhat; egyesek megtapasztalhatják mind az öt fázist, míg mások teljesen kihagyhatnak etapokat.

  1. fázis: Az Egység elve

Az „EGY” elve szakaszában úgy váltunk át növényi alapúra, hogy egyszerre EGY változásra összpontosítunk különböző variációban:

  • Növényi alapú étkezés minden héten EGY teljes napon.
  • Minden nap EGY növényi alapú étel elfogyasztása.
  • EGYetlen élelmiszerkategória megszüntetése, mint például a vörös hús vagy a tojás.

Az Egység elvének alkalmazása egyszerű módja annak, hogy lábujjunkat belemártsuk a növényi alapú életmód tengerébe. Magam is így kezdtem és nem is tudatosan, de a barátaimnak is mindig ezt ajánlom, hogy ne tegyél mást, csak például engedd el a tojást. Semmi máson ne változtass, nem kell megfeszülni, mindenről lemondani, csak Egyetlen dolgot vegyél ki a napi életedből. Nekem ez a tojás volt. Így kezdtem. És ekkor még nem is gondoltam, hogy tovább is fogok menni.

Ebben az első fázisban többé-kevésbé megmarad a „megszokott” étkezési mód. Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel továbbra is az életünk része a magas zsír- és olaj-, só- és cukortartalmú ételek.

Amikor növényi eredetű táplálékot eszünk (például a vegák vagy vegánok esetében), gyakran keresünk hús- és tejtermék-alternatívákat (az úgynevezett „átmeneti élelmiszereket”), amelyek emlékeztetnek az általunk megszokott állati eredetű élelmiszerek ízére és állagára.

Hogyan reagálnak a barátok és a család

Mivel ez a kezdeti szakasz egy gyengéd bevezetés a növényi alapú életmódba, a barátaink és a családunk valószínűleg támogat bennünket. A változtatás mértéke csekély, így nem zavarja meg a rutinjukat, és nem fenyegeti őket a változás démona.

A kihívás

Mivel kisebb elkötelezettséget igényel, ez az első fázis viszonylag könnyen megugorható. Az Egység elve nagyszerű kezdet, azonban nem jelenti a végpontot; A növényi alapú életmód előnyeinek optimalizálása érdekében végül egy napnál (vagy étkezésnél) többet kell változtatnunk az étkezési szokásainkon.

A címke

Ebben a fázisban „flexitáriusnak” nevezhetjük magunkat, ami azt jelenti, hogy eszünk néhány növényi alapú ételt, miközben továbbra is követjük a megszokott étrendünket.

  1. fázis: Csak otthon

Ebben a fázisban elkötelezzük magunkat, hogy otthon 100 százalékban növényi eredetű táplálékot eszünk. Ha azonban kimegyünk enni (pl.: vendégségbe vagy étterembe), akkor fogyaszthatunk állati eredetű élelmiszereket. Tekintettel arra, hogy állati eredetű élelmiszereket és még mindig magas zsír- és olaj-, só- és cukortartalmú ételeket eszünk, amikor az otthonunkon kívül tartózkodunk, valószínűleg továbbra is olyan hús- és tejtermék-alternatívákat fogunk keresni, amelyek emlékeztetnek minket azokra az élelmiszerekre, amelyeket kedvelünk, megszoktunk. 

Hogyan reagálnak a barátok és a család?

Ebben a második fázisban a család és a barátok tiltakozni kezdhetnek, mivel az otthoni növényi alapú ételek fogyasztása megzavarja a szokásos étkezési rutinjukat, és megkérdőjelezi hiedelmeiket. Ellenállásukat némileg tompíthatja az a tény, hogy továbbra is állati eredetű táplálékot eszünk az otthonunkon kívül.

A kihívás

Ez egy kritikus „megállsz vagy továbblépsz” fázis. Noha jelentős változtatásokat hajtunk végre, azonban a fejlődésünket gátolja, hogy továbbra is eszünk állati eredetű ételt, alkalmanként vagy amikor elhagyjuk az otthonunkat. Ebben az átmeneti állapotban az elfogyasztott növényi alapú ételek kissé unalmasnak tűnhetnek, amennyiben ragaszkodunk a régi szokásainkhoz és továbbra is fogyasztunk feldolgozott ételeket.  Azonban ízlelőbimbóink lassan hozzászoknak a kevesebb zsírt és olajat, sót vagy cukrot tartalmazó ételekhez, és ez segíthet az átállásban, amennyiben nem bizonytalanodunk el. Ezen a ponton fennáll a kockázata, hogy elbátortalanodhatunk, és arra a következtetésre jutunk, hogy a növényi alapú étrend nem nekünk való.

A címke

Amikor ebben a fázisban vagyunk, „többnyire növényi alapúnak” nevezhetjük magunkat.

3. fázis: Döntő részben növényi

Ebben a fázisban minden étkezéskor, minden nap növényi alapút eszünk, otthon és az otthonunkon kívül egyaránt. Ez az az időszak, amikor már elkerüljük az állati alapú és feldolgozott élelmiszereket és új növényi alapú lehetőségeket fedezünk fel. Ekkor nyílik ki újra a világunk, ami a második fázisban néha beszűkültnek tűnt. Ekkor válunk kíváncsivá és elkezdünk utánajárni és rengeteget olvasni arról, hogy például mi a helyzet a fehérjével és a sokat emlegetett B12-vel. Hasonlóképpen előfordulhat, hogy nem tudjuk még, hogy mit együnk, vagy hogyan készítsük el az ételeinket.

Ebben a fázisban továbbra is előfordul, hogy „átmeneti ételeket” eszünk (azaz hús- és tejtermékek alternatíváit), de ez inkább kivétel, mint szabály. Ahogy haladunk előre ebben a fázisban, nyitottabbá válunk az új élelmiszerek felfedezésére. Minél jobban bővítjük az étkezési tudásunkat és tapasztalatainkat, annál kevésbé fognak hiányozni a „régi” ételek.

Hogyan reagálnak a barátok és a család?

Ez az a fázis, amikor szeretteink a leghangosabban, legintenzívebben kifogásolják a döntésünket, mivel a növényi alapú étrend közvetlen hatással van a rutinjukra. Az ő szemszögükből nehezebb lesz megtervezni az otthoni étkezést, éttermet választani vagy a barátoknál étkezni.

A kihívás

Elkezdhetjük a növényi alapú utazásunkat a 3. fázisban (az első két fázis kihagyásával) egy dokumentumfilm, egy könyv vagy valamilyen inspiráció által, vagy egy egészségügyi probléma miatt, amely cselekvésre késztet bennünket. Előfordulhat, hogy a növényi alapú táplálkozás tudományának megértése nélkül léphetünk ebbe a fázisba. Az is előfordulhat, hogy határozatlanokká válunk, tele vagyunk megválaszolatlan kérdésekkel, és attól tartunk, hogy „rosszul” döntöttünk. A kétségek, a zavarodottság, a szeretteink és a külvilág ellenvetései között a 3. fázis az utazásunk legnehezebb szakasza.

Mindemellett ez egy nagyon izgalmas szakasz is, mert kezdünk konkrétabb eredményeket is látni a fogyás és az egészségi állapotunk javulása terén. A kézzelfogható siker pedig önbizalmat ad a folytatáshoz.

A címke

Amikor ebben a fázisban vagyunk, már nevezhetjük magunkat „vegánnak” vagy „növényi alapúnak”.

  1. fázis: Finomhangolás

Ebben a fázisban „finomhangoljuk” a növényi alapú ismereteinket és szokásainkat. A 4. etapban már fontos szempont,  hogy olyan ételeket együnk, amelyek hasznosak, táplálóak és igyekszünk elkerülni a rossz döntéseket. Elkezdünk arra törekedni, hogy minden étkezéskor teljes értékű (feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott) növényi táplálékot együnk. Mivel ízlelőbimbóink hozzászoknak a növényi alapú ételekhez, az átmeneti ételek iránti vágyunk enyhül, majd eltűnik.

Hogyan reagálnak a barátok és a család?

A 4. fázisban családunk és barátaink valószínűleg (jó esetben) elkezdenek támogatni minket a növényi alapú életmódunkban, hiszen látják a pozitív eredményeket, és örülnek nekünk.

Kevésbé aggódnak a kellemetlenségek miatt, mert megismerkedtek az étkezési rutinjainkkal. Elkezdik elfogadni a döntéseinket, látva, hogy a növényi alapú életmód hogyan változtatta meg az életünket. Néhány szerettünk, barátunk akár azt is felvetheti, hogy maguk is áttérnek a növényi alapú életmódra.

A kihívás

A 4. fázisban a dolgok könnyebbé válnak. Jelentős eredményeket látunk, és kristálytisztán tudjuk, hogy a növényi alapú út a megfelelő választás a számunkra. A legnagyobb kihívás azonban az, hogy felkészüljünk arra, hogy minden olajat és cukrot magunk mögött hagyjunk.

A címke

Ebben a fázisban kimondhatjuk, hogy „növényi alapú” étrendet követünk.

  1. fázis: SOS-mentes (sugar, oil, és salt free, azaz cukor, olaj és só mentes)

Ebben az utolsó fázisban a teljes értékű, növényi alapú életmód természetessé válik számunkra. Jól érezzük magunkat a bőrünkben és magabiztosak vagyunk a döntéseinkben. Az utolsó fázisban megkoronázhatjuk a növényi alapúra való átállást azzal, hogy kiiktatjuk az étrendünkből a cukor, az olaj és a só triumvirátusát.

Hogyan reagálnak a barátok és a család?

Szeretteink valószínűleg továbbra is támogatóak, mivel saját szemükkel láthatják, hogyan javította az új étrendünk az egészségünket, a fizikai megjelenésünket és az életminőségünket. Többé már nem tiltakoznak, vagy legalább nem ellenkeznek 🙂 Úgy tekintenek ránk, mint „szakértőre”, különösen, ha növényi alapú ételkészítésről van szó, és ilyeneket kezdenek el mondani: „ Én így fogok enni, ha megfőzöd nekem. ”

A legjobb az egészben pedig az, hogy valószínűleg felhagyunk azzal, hogy „meggyőzzünk” másokat, mert a saját példánk önmagáért beszél.

A kihívás

Ez a végső fázis. A teljes táplálkozásunk, életmódunk átalakul és a növényi alapú életmód egyre könnyebbé válik. Látjuk az eredményeket, és ami még jobb, hogy mások is láthatják, és ez arra ösztönzi őket, hogy maguk is kipróbálják. Azonban SOS-mentesen enni (élni) nehéz. 

A címke

Nevezhetjük magunkat “teljes értékű, növényi étrendet követőnek (TÉNÉ). Fontos azonban, hogy tudatosítsuk, hogy ez egy utazás, ami a fejlődésről szól, és nem a tökéletességről. Bárhol is tartunk, sose felejtsük el élvezni!

Maya Angelou szavaival élve: „Tedd meg a tőled telhető legjobbat, amíg jobban nem tudod. Aztán ha jobban tudod, csináld jobban.”Mellékletek terület