Új év új én – függőségeink feloldása

A függőség legtöbb esetben egy folyamatos harc, amelyet egész életünkben vívunk. Sokszor nem is gondolunk bele mennyi függőséggel rendelkezünk. Első hallomásra azok a dolgok jutnak eszünkbe, amelyekre automatikusan felvillan a piros lámba az agyunkban, mint például a cigi, a drogok vagy az alkohol. Azonban van itt még sok-sok olyan rejtett, valójában „hivatalosan” elfogadott függőség, amelyekkel szemben sokkal elnézőbben vagyunk. Ilyen például az evési kényszer, a csokoládé, a kávé vagy akár a social média.  

A függőség legtöbb esetben egy folyamatos harc, amelyet egész életünkben vívunk. Sokszor nem is gondolunk bele mennyi függőséggel rendelkezünk. Első hallomásra azok a dolgok jutnak eszünkbe, amelyekre automatikusan felvillan a piros lámba az agyunkban, mint például a cigi, a drogok vagy az alkohol. Azonban van itt még sok-sok olyan rejtett, valójában „hivatalosan” elfogadott függőség, amelyekkel szemben sokkal elnézőbben vagyunk. Ilyen például az evési kényszer, a csokoládé, a kávé vagy akár a social média.  

A függőségeink talán legnehezebb része az, ha megpróbáljuk megérteni, mi váltja ki a függőséget, és hogyan kerülünk újra és újra a csapdájában. Ez a cikk igyekszik választ és bátorítást adni a gyógyuláshoz.

A függőség gyökerei

Meglepő, azonban a függőségek mögött két különböző mély indok húzódik: az adrenalin-függőség és a glükózhiány. Minden bizonnyal más tényezők is közrejátszhatnak, ideértve az élet stresszorait, a hatalmas nyomást és a negatív közegeket. Ennek ellenére az adrenalin-függőség és a glükózhiány – vagy a kettő kombinációja – szinte mindig szerepet játszanak. Ez pedig még jelenleg ismeretlen terület az orvosok és a tudomány számára.

A másik ismeretlen ok, amiért az emberek a függőséggel küzdenek, az agyban lévő mérgező nehézfémek, például a higany, a réz és az alumínium.

Glükóz kimerülés

A függőségek megértéséhez először meg kell értenünk, milyen fontos a glükóz a szervezetünk számára. A glükóz a gyümölcsökben, a keményítőtartalmú zöldségekben és a nyers mézben található cukor. Testünk minden egyes sejtje glükózt fogyaszt üzemanyagként. Az agynak kritikus glükózszintre van szüksége az optimális működéshez.

Amikor megfosztjuk magunkat a glükóztól, megszállottá válunk, hogy más forrásból szerezzük be, mert ez kritikus a túlélésünk szempontjából. Amikor kétségbeesetten vágyunk egy cukros finomságra, egy csokoládéra, egy pohár borra vagy bármilyen fehér kenyérre vagy tésztafélére, akkor szervezetünk a gyümölcsökből és zöldségekből származó glükóz után vágyik.

Amikor szervezetünkben és agyunkban kimerül a glükózszint, ajtót nyitunk számos függőségnek, mint például a feldolgozott cukor- és alkohol, és máris a következő lépcsőfokon találhatjuk magunkat, az adrenalin-függőségen.

Adrenalin függőség

A glükóz annyira kritikus fontosságú szervezetünk számára, hogy másfél-két óránként kell fogyasztani. Ha nem áll rendelkezésre glükóz, a mellékvesék elkezdenek adrenalint pumpálni a szervezetbe, hogy működni tudjunk és átvészeljük a napot. Ezt az adrenalinhullámot általában „rohanásnak” nevezik. De manapság legtöbbünk folyamatosan adrenalinon fut, és lehet, hogy fel sem fogjuk, mi történik. Az adrenalin nemcsak erősen függőséget okoz, hanem pusztító is a szervezetünkben. Az élet stressze és nyomása, a helytelen táplálkozási döntések és a környezeti mérgek egyaránt szerepet játszhatnak a napi adrenalin-löketekben.

Az adrenalin érzése (általában öntudatlanul) szinte minden függőségi mintához hozzájárul, legyen szó drogokról, extrém sportokról, haragról, kávéról vagy bármi másról. A glükóz kimerülése és az adrenalin-függőség zavartság, agyköd és fáradtság tüneteit is okozhatja. 

Élelmiszer-függőség

Kritikus fontosságú, hogy együnk, hiszen enni kell, de sok ember fájdalmat, zavartságot és szenvedést tapasztal az étkezés és étkezési problémák miatt. Mindenkinek meg kell terveznie, hogy mit és mikor eszik, de ez rettenetesen kaotikus lehet a sok téves és ellentmondásos információk miatt.

Ha étkezési problémákkal küzdesz, tudd, hogy nem vagy egyedül. A legtöbb embernek valamilyen problémája van az étkezéssel. Vannak, akik túl sokat esznek, míg mások nem esznek eleget. Vannak, akiket aggodalommal tölt el, hogy mit egyenek, míg mások teljesen elfelejtenek enni.

Igaz, hogy sokan az ételeket használják érzelmi megbirkózásra, de az érzelmi evés ennél többről szól. Testünk túlélése teljes mértékben az élelmiszerektől függ, ezért elengedhetetlen, hogy alaposan megvizsgáljuk az élelmiszerekhez, különösen a glükózhoz való viszonyunkat. Gyakran az, ami valójában érzelmi evésnek nevezhető, a szervezet kétségbeesett glükóz igénye. Stressz és érzelmek idején ez a szükséglet nagyobb, mert a szervezet több glükózt használ fel az adrenalinhullámok leküzdésére, amelyek akkor jelentkeznek, amikor szívfájdalmakkal, árulásokkal, küzdelmekkel, munkahelyi konfrontációval, mindennapi gondokkal, nyomással és aggodalmakkal nézünk szembe.

A megfelelő cukorfajta

Ha folyamatosan a nem megfelelő cukrokhoz ragaszkodunk, beleértve az alkoholt, édességeket, süteményeket, üdítőket és szinte minden előre csomagolt élelmiszert, akkor valószínűleg hiányzik a megfelelő glükóz az agyunkban és más létfontosságú szerveinkben. Emiatt a hiány miatt függővé válhatunk a nem megfelelő cukortól. Amikor nem megfelelő cukrokra vágyunk, szervezetünk valójában a friss gyümölcsökben és keményítőtartalmú zöldségekben található természetes cukrokat keresi – merthogy ezekre égetően szüksége van. Az ezekben az élelmiszerekben található gyógyító glükóz számtalan módon segíti a szervezetet, beleértve a neurotranszmitterek támogatását és a függőségek elkerülését.

Cukormentes diéták

A legjobb, ha távol tartjuk magunkat a magas zsírtartalmú, cukormentes diétáktól is. A testünk glükózra van optimalizálva, így ha megpróbáljuk távol tartani magunkat a természetes cukroktól, adrenalinfüggőségbe kerülhetünk, mivel az adrenalin kompenzálja a glükóz hiányát. Az adrenalin kiürülése kezdetben némi fogyást eredményezhet, de idővel a szervezetben átszáguldó adrenalin kiégetheti a mellékveséket, és más súlyos egészségügyi állapotokat is előidézhet és súlyosbíthat. Következésképpen 5-10 évvel a hosszabb távú, alacsony szénhidráttartalmú diéta megkísérlése után mellékvese-fáradtságot tapasztalhatunk.

Az adrenalinláz elkerülése

Ha megpróbáljuk távol tartani magunkat a finomított, egészségtelen cukroktól, de nem helyettesítjük ezeket a cukrokat gyümölcsökből és keményítőtartalmú zöldségekből származó természetes cukrokkal, akkor végül az adrenalin elkezdi elárasztani a szervezetünket, valahányszor meglátjuk kedvenc édességünket vagy pohár borunkat. Észrevehetjük, hogy izgatott vagy belső remegést érzünk, ami az adrenalinlöket jele. Árasszuk el a szervezetünket gyógyító természetes cukrokkal, és egy-két óránként fogyasszunk glükózt, hogy megakadályozzuk, hogy ezek az adrenalinhullámok átvegyék az irányítást!

Bármilyen ételfüggőség gyógyításakor fontos, hogy naponta vigyünk be zöld leveleket. Ha meg szeretnéd szüntetni a csokoládéfüggőséget, iktass be glükózban gazdag ételeket és gyümölcsöket, amelyek elősegítik az agy és a test fejlődését, beleértve a datolyát, a dinnyét, a mangót, a banánt, vagy akár a pitayát vagy a papaját. https://rawolution.hu/termek/shop/

Glükóz és ásványi sók

Az agy glükózhiánya lehet a probléma a függőségek 90%-a mögött. Éppen ezért a sok gyümölcs, leveles zöld és zöldség fogyasztása kritikus fontosságú a függőség feloldásához.

Ahhoz, hogy megértsük ezeknek a természetes ásványi sóknak a fontosságát, vessünk egy pillantást az agyra. Az agy tele van neuronokkal. Mindegyik neuronnak van egy elektromos impulzusa, amely a neuron egyik oldaláról a másikra jut át ​​neurotranszmitter vegyi anyagok segítségével. Ezeknek az elektromos impulzusoknak nátriumra, káliumra, magnéziumra és glükózra van szükségük ahhoz, hogy sikeresen áthaladjanak az idegsejteken.

Sajnos, ha valaki súlyos stresszt vagy nyomást tapasztal, a neurotranszmitterek mennyisége csökken, és az elektromos impulzusok már nem kapják meg a szükséges támogatást a neuronokon való átjutáshoz. Az elektromos impulzusok felmelegedhetnek, amikor megpróbálnak átjutni a neuronokon, és ennek eredményeként rövidzárlatot okozhatnak. Ha valaki agyában elegendő elektromos impulzus rövidzárlatot okoz, a személy függővé válhat valamitől, például az egészségtelen ételektől, mivel az agyi köd, zavartság és fáradtság gyakran túlzott éhséget okoz. Ezekben a pillanatokban a szervezetnek valójában glükózra és ásványi sókra van szüksége, amelyek lehűtik az elektromos impulzusokat és támogatják a neurotranszmitter vegyi anyagokat.

A zsírbevitel csökkentése segíthet stabilizálni a mellékveséket és a neurotranszmittereket, és lehetővé teszi a szervezet számára, hogy több ásványianyagban és glükózban gazdag élelmiszert szívjon fel. Ha szereted a húst, próbáld meg a felére csökkenteni a fogyasztását. Ha zsírban gazdag, növényi alapú étrenden vagy, próbáld meg csökkenteni az elfogyasztott zsír teljes mennyiségét.

Haladni előre

Embernek lenni nem könnyű a mi világunkban, és a függőség kezelése brutális harc. Tudd, hogy nem vagy egyedül – sokan küzdenek függőségekkel. Vannak okai a függőségeknek, és vannak olyan lépések, amelyeket megtehetünk annak érdekében, hogy megadjuk a szervezetünknek azt a támogatást, táplálékot és kiegészítőket, amelyekre szüksége van a függőség leküzdéséhez.

Ma már szerencsére Magyarországon is elérhető számos trópusi gyümölcs, hogy feloldjuk a monoton és sokszor sajnos már unalmas gyümölcsök ismétlődését. Itt olvashatsz bővebben a gyümölcsök jótékony hatásairól: https://rawolution.hu/shop/

Kezdjük az új évet együtt, új lendülettel, tudatos döntésekkel!