Környezeti toxinok: mik ezek és mit tehetünk

Nap mint nap több száz különböző mérgező vegyi anyaggal kerülünk kapcsolatba. Benne vannak a levegőben, amelyet belélegzünk, az ételben, amelyet megeszünk, a vízben, amelyet megiszunk, és az általunk használt ártatlannak tűnő termékekben. Ahhoz, hogy szervezetünk egyensúlyba kerüljön és a lehető legjobban működjön, fontos áttekinteni azokat az életmódbeli változtatásokat, amelyek segítségével minimálisra csökkenthetjük a méreganyagoknak való kitettségünket.

Nap mint nap több száz különböző mérgező vegyi anyaggal kerülünk kapcsolatba. Benne vannak a levegőben, amelyet belélegzünk, az ételben, amelyet megeszünk, a vízben, amelyet megiszunk, és az általunk használt ártatlannak tűnő termékekben. Ahhoz, hogy szervezetünk egyensúlyba kerüljön és a lehető legjobban működjön, fontos áttekinteni azokat az életmódbeli változtatásokat, amelyek segítségével minimálisra csökkenthetjük a méreganyagoknak való kitettségünket.

Mik azok a környezeti mérgek, és miért olyan veszélyesek?

A környezeti toxinok természetes és mesterséges vegyi anyagok, amelyek megzavarhatják a szervezetünk hormonjait, az úgynevezett endokrin rendszerünket. Ide tartoznak a természetben előforduló vegyületek, például ólom, higany, radon, formaldehid, benzol és kadmium. Ide tartoznak azonban az olyan mesterséges vegyszerek is, mint a BPA, a ftalátok (olyan vegyületek, amelyeket az ipar elsősorban lágyítószerként alkalmaz, mivel a műanyagok rugalmasságát és élettartamát növelik) és a peszticidek (növényvédő szerek).

Ezek az endokrin rendszert károsító anyagok számos, általunk használt, mindennapi termékekben megtalálhatók. Ezek közé tartoznak a műanyag flakonok, konzerv-bevonatok, mosószerek, játékok, kozmetikumok és növényvédő szerek. Ezen toxinok mindegyike más-más módon hat a szervezetünkre. Végső soron ezek együttesen megakadályozzák szervezetünk optimális szintű működését, veszélyeztetik mindennapi egészségünket, összezavarják a hormonjainkat, és még az élettartaminkat is csökkenthetik.

Ugyan nem tudjuk teljesen kontrollálni környezetünket, azonban ha tervezünk, felkészülünk és tudatosan választunk, az nagyban csökkentheti a szervezetünkbe bevitt mennyiséget.

7 TIPP A KÖRNYEZETI MÉREGANYAGOK MINIMALIZÁLÁSÁRA

  1. Kerüljük a műanyagokat

Néhány egyszerű lépést könnyedén megtehetünk a műanyaghasználatunk csökkentése érdekében. A bevásárlásnál ne használjunk műanyag zacskókat a zöldségeknek és a gyümölcsöknek, otthon úgyis megmossuk azokat, a banán esetében pedig valljuk be, tényleg felesleges a zacskózás, esetleg korábbról megmaradt és már használt zacskókat is vihetünk magunkkal, amennyiben végképp úgy érezzük, hogy enélkül nem megy. Ahol lehetséges, válasszunk üveg-, porcelán- vagy rozsdamentes acélpoharakat, tartályokat, vizespalackokat és utazópoharakat. Ha pedig elengedhetetlen a műanyag edények használata, kerüljük a melegítést vagy a mikrohullámú sütőt, és ne tegyük ezeket mosogatógépbe. Az ételek házhozszállításánál már zseniális megoldások, alternatívák léteznek a műanyag dobozok helyett, lógjunk ki a sorból nyugodtan és vigyük magunkkal az üvegedényünket és kérjük abba.

  1. Teljes értékű, növényi étrend

A toxinok a táplálékokon keresztül halmozódnak fel, így a húsok és a magas zsírtartalmú tejtermékeket teljes kiőrlésű gabonával, babbal, gyümölcsökkel és zöldségekkel helyettesítsük, hogy csökkentsük a környezeti méreganyagoknak való kitettségünket. Ez azt is jelenti, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek nem tartalmaznak mesterséges cukrot, adalékanyagokat, tartósítószereket és színezékeket. És legfőképpen nincsenek műanyagba csomagolva

  1. Csökkentsük a konzerv ételek vásárlását, fogyasztását

A legtöbb konzervdoboz az endokrin rendszert károsító BPA-val van bevonva. Ehelyett próbáljunk friss és fagyasztott ételeket enni.

  1. Kerüljük a mesterséges illatanyagokat

A legjobb, ha elkerüljük azokat az öblítőket, körömlakkokat, parfümöket, kölnivizeket és más illatosított szépségápolási termékeket, amelyek összetevőként ftalátokat tartalmaznak. Előfordulhat, hogy sok illatosított termék egyszerűen felsorolja az „illatanyagot”, amely számos különböző vegyszert tartalmazhat, sajnos ilyen az illatgyertya is….

  1. Mossa meg a termékeket

A peszticideknek való kitettség minimalizálása érdekében minden gyümölcsöt és zöldséget alaposan mossunk meg. Lehetőség szerint válasszunk biotermékeket. Alternatív megoldásként tehetünk egy próbát, hogy otthon termesszük saját gyümölcsünket és zöldségünket!

  1. Fogyasszunk szűrt csapvizet

A csapvíz sajnos számtalan a hormonháztartásunkat összezavaró anyagot tartalmazhat. Egy jó minőségű vízszűrő használata jobb ízű ivóvizet biztosít, mindemellett eltávolítja a klórt, a vegyszereket, a peszticideket, a nehézfémeket és a bakteriális szennyeződéseket.

  1. Takarítsunk okosan

Ha otthonunkat vegyi tisztítószerekkel tisztítjuk, az többet árthat, mint használ. Bonyolult (és gyakran lehetetlen) pontosan tudni, hogy egy adott tisztítószer milyen vegyszereket tartalmaz, mivel a vállalatoknak nem kell feltüntetniük az összetevőket a címkén. Az átláthatóság és a biztonságosabb termékek érdekében válasszunk olyan márkákat, amelyek önkéntesen feltüntetik az általuk használt összetevőket. Keressünk biológiailag lebomló alternatívákat, vagy készítsünk saját tisztítószert olyan természetes háztartási alapanyagokból, mint az ecet és a szódabikarbóna.