Tények, érdekességek

Életmentő zöldségek és gyümölcsök - Az International Journal of Epidemiology szaklapban megjelent tanulmányukban az Imperial College London szakemberei arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi gyümölcsöt és zöldséget kell enni ahhoz, hogy maximális védelmet szerezzünk a leggyakoribb, az életet közvetlenül veszélyeztető krónikus betegség ellen.

Életmentő zöldségek és gyümölcsök – Az International Journal of Epidemiology szaklapban megjelent tanulmányukban az Imperial College London szakemberei arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi gyümölcsöt és zöldséget kell enni ahhoz, hogy maximális védelmet szerezzünk a leggyakoribb, az életet közvetlenül veszélyeztető krónikus betegség ellen.

Arra jutottak, hogy napi öt adag gyümölcs és zöldség már védelmet nyújt, de még jobb, ha 10 egyenlő részletben, összesen 800 gramm gyümölcsöt és zöldséget eszünk. Ezzel évente, világszerte, legalább 7,8 millió ember korai halálát lehetne megelőzni. Ehhez képest, a WHO jelenleg 400 grammban vagy napi öt adagban határozza meg a zöldség, illetve gyümölcsbevitelt, amit háromból kevesebb, mint egy brit felnőtt tart be.

  • A diabétesz kezelésére vonatkozó legfrissebb magyar terápiás irányelv (EMMI – Egészségügyért Felelős Államtitkárság, 2017) szerint a cukorbetegek étrendje alig különbözik az egészséges étkezéstől: kerülendők a finomított cukrok, a cukrozott üdítőitalok, az édes sütemények és a telített zsírsavakat nagyobb arányban tartalmazó élelmiszerek, ugyanakkor előnyben részesítendők a szénhidrátokat természetes formában tartalmazó élelmiszerek, valamint a rostban gazdag zöldségek és gyümölcsök.
  • Epidemiológiai vizsgálatok igazolták, hogy a gyümölcsök, a zöldségek, a hüvelyesek és a teljes értékű gabonafélék rendszeres fogyasztása összefügg a különböző daganatok rizikójának csökkenésével. (World Cancer Research Fund, 2007). A zöldségekben, a hüvelyesekben, a gyümölcsökben, a fűszerekben és a teljes értékű gabonákban található fitokemikáliák, amilyen a szulforafán, a ferulasav, a genisztein, az indol-3-karbinol, a kurkumin, az epigallokatechin-3-gallát, a diallil-diszulfid, a rezveratrol, a likopin vagy a kvercetin, védelmet nyújthatnak a daganatokkal szemben. Már ismeretes, hogy e fitokemikáliák gátolnak számos olyan sejten belüli folyamatot, amelyek részt vesznek a daganat kialakulásában. (Anand P et al, 2008), (Zhang Y et al,2015), (Thakur VS et al, 2014)

További érdekesség Dr. Michael Greger* (How Not to Die – Hogy ne halj meg) könyvében található gyümölcsökre vonatkozó ajánlása:

Gyümölcsök – Bogyósok

Ajánlott mennyiség: napi 1 adag

Adag nagysága: ½ csésze friss vagy fagyasztott, ¼ csésze szárított

A könyv kis méretű, ehető gyümölcsként említi a következőket: acai bogyó, borbolya, áfonya, fekete szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, meggy, tőzegáfonya, goji bogyó, Concord szőlő, törpemandarin, fekete eper, málna (fekete vagy piros), eper

Egyéb gyümölcsök

Ajánlott mennyiség: napi 3 adag

Adag nagysága: 1 közepes méretű gyümölcs

Alma (héjastul), szárított sárgabarack, avokádó, banán, sárgadinnye, mandarin, datolya, szárított füge, grépfrút, a Concord szőlő kivételével a többi szőlőfajta (magvastul ajánlott), mézdinnye, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, nektarin, narancs, papaja, passiógyümölcs, (őszi)barackfélék, körte, ananász, ringló, gránátalma, szilvafélék, rebarbara, tangerin, görögdinnye.

* Dr. Michael Greger orvos, író és nemzetközileg elismert táplálkozástudományi, élelmiszer-biztonsági és közegészségügyi előadó. Ő működteti a népszerű NutritionFacts.org weboldalt, ezt a nonprofit, tudományos közszolgáltató felületet, melyen mindennap ingyenes videókat és cikkeket tesz közzé a legfrissebb táplálkozástani kutatásokról. Dr. Greger az Egyesült Államok Humane Society nevű szervezete közegészségügyi és állattartó mezőgazdasági osztályának a vezetője.