A rettegett gyümölcs

„Nem a gyümölcsben lévő cukrot kell hibáztatni a betegségekért. Az nem ugyanaz, mint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup vagy a kockacukor a kávéban. A gyümölcs nem betegíti meg az embert."

„Nem a gyümölcsben lévő cukrot kell hibáztatni a betegségekért. Az nem ugyanaz, mint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup vagy a kockacukor a kávéban. A gyümölcs nem betegíti meg az embert.”

Anthony William: Gyógyító médium

A régi-új titok, egészséges táplálkozás, jobb közérzet

A szervezet, az immunrendszer megfelelő működéséhez és a jó közérzet biztosításához egészséges táplálkozásra van szükség. A vitamin raktárak kimerülését gyorsítják a krónikus betegségek, a mozgáskorlátozottság, a helytelen táplálkozás is. Éppen ezért mindig fontos, hogy plusz vitamin, ásványi anyag és nyomelembevitelről gondoskodjunk, azaz egészséges táplálkozással, gyümölcsbevitellel is támogassuk szervezetünk védekező rendszerét.

Jelentősen csökkentheti a szívinfarktus, a stroke, a rák és így a korai halál kockázatát, ha naponta tíz adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, a vonatkozó táplálkozási ajánlások minimális 5 adag/500 g zöldség és gyümölcs/napban határozták meg.

A szervezet természetes ellenálló képessége javítható, ha étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmazza az immunrendszer felépítéséhez, aktivitásához szükséges teljes értékű fehérjéket, az ásványi anyagok közül vasat, szelént, magnéziumot, rezet, cinket, továbbá egyes vitaminokat C-, D-, E- A-, B2- (riboflavin), B6- (piridoxin), B12- (kobalamin) és B9-vitamint (folsav).*

*Escott-Stump S. Owerview of Nutrition and Immunocompetence, Wolters Kluwer; Calder PC, Carr AC, Gombart AF, Eggersdorfer M. Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System is an Important Factor to Protect Against Viral Infections

A szervezet ellenálló képességét, az immunrendszert különböző vitaminok bevitelével erősíteni lehet. Vírusellenes vitamin nincs, de a szervezet védekezésében meghatározó sejtjeink működése külső támadás esetén nagyobb mértékben igényelhet külső erőforrásokat. A C- és D-vitamin esetében nem a speciális hatásaik, hanem az általános kondicionáló szerepük fontos. További szempont, hogy a fokozott sejtanyagcsere olyan saját anyagok termelését is megemeli, amelyek nagyobb mennyiségben képződve károsítóvá válhatnak, és többek között ezek ellen is véd a C-vitamin, illetve a szelén és a cink. Ezért fontos a megfelelő mennyiségű vitamin és nyomelem felvétele.